Situata in Balcani, Croatia a devenit din nou una dintre cele mai importante destinatii turistice ale Europei de la Razboiul de Independenta de la sfarsitul anilor 90. Ca o mare parte din Europa, Croatia se mandreste cu partea sa de orase medievale si ruine istorice, dar ceea ce face sa fie exceptionala este bogatia sa de atractii naturale uimitoare, cum ar fi Lacurile Plitvice, coastele spectaculoase ale Adriaticii si insulele superbe.

Dubrovnik, este scena turismului din Croatia, datorita faptului ca este un oras vechi, din epoca medievala, care este imbogatit cu mici cascade. Mai la nord de-a lungul coastei este Split, unde imparatul roman Diocletian si-a construit un mic palat frumos in urma cu 1.700 de ani. Mai departe spre centru tarii, veti gasi capitala Zagreb, cu cladirile sale neoclasice si posibilitatile de drumetie in parcul national Krka. Iata care sunt cele mai bune locuri de vizitat in Croatia:

Parcul National Krka
Situat in zona centrala a Croatiei, Parcul National Krka este o zona protejata, unde puteti vedea peisaje naturale spectaculoase, animale salbatice si locuri istorice. Situat de-a lungul raului Krka in judetul Sibinik-Knin, parcul national este cunoscut pentru numeroasele cascade si pentru lacurile naturale cu apa limpede, de nuanta verde-albastrui. Usor accesibil din Split, parcul national ofera specii de pasari bine intretinute si excursii cu barca. Multe trasee conduc chiar in jurul cascadelor, unde se pot face fotografii extraordinare. O parte din cascade se varsa in bazine naturale, care sunt minunate pentru inot.

Zagreb
Capitala si cel mai mare oras al Croatiei, Zagreb este o metropola vibranta, plina de atractii istorice si moderne. Situat in nord-vestul Croatiei, orasul dateaza din secolul al XI-lea, cand o dieceza a fost infiintata pentru prima data de regele maghiar Ladislaus. Astazi, Zargreb este un oras cosmopolit, cultural, unde se afla si guvernul croat. Orasul este impartit in 2 parti, parte superioara fiind nucleul istoric in care turistii se pot plimba pe stradutele pietruite si pot vizita biserici si turnuri vechi, medievale.

Korcula
Fiind cunoscuta ca locul de nastere al celebrului calator comerciant, Marco Polo, Korcula este o insula de 50 de km situata in largul Coastei Adriatice a Croatiei. Korcula este formata din bogate paduri verzi, podgorii, livezi de maslini, plaje cu nisip si sate fermecatoare. Orasul principal al insulei, Korucla, este un oras istoric, zidit, cu arhitectura renascentista venetiana, piete colorate si o multime de facilitati turistice.

Pula
Situat in varful sudic al peninsulei Istria din Marea Adriatica, Pula este o destinatie populara care a atras turistii inca din vremurile romane vechi, cand in amfiteatrul orasului se urmareau lupte de gladiatori. Dupa ce a fost condusa de diverse puteri guvernamentale de-a lungul secolelor, Pula apartine astazi Croatiei si este cunoscuta mai ales pentru bogatia sa de ruine romane si amestecul de culturi.

Zadar
Zadar este un oras vechi de trei mii de ani, situat pe o coasta frumoasa, bogata in istorie, de care sigur va veti indragosti pe loc. Aceasta evadare turistica ideala este situata pe coasta Dalmatiei nordice a Croatiei. In orasul Zadar se pot vedea si se pot face multe lucruri, desi nu este foarte populat, cum sunt celelalte orase din Croatia. In centrul orasului se afla Orasul Vechi, care ofera atractii fantastice, inclusiv ruine romane, arhitectura medievala si numeroase biserici vechi. In afara de Orasul Vechi, turistii vor gasi o serie de plaje frumoase de-a lungul coastei din Zadar, unde se pot imbata, inota si relaxa.

Rovinj
Situat pe peninsula Istrica a Croatiei in Marea Adriatica, Rovinj este un arhipelag din 20 de insule, cu Orasul Vechi situat pe o peninsula mica. Strazile inguste pietruite, scarile, arcadele si alte arhitecturi interesante fac din Orasul Vechi o aventura turistica. Unele pietre istorice ale Orasului Vechi apartin celor sapte porti ale orasului medieval, ceasul orasului este din secolul al XII-lea si Bazilica Sf. Eufemia, o biserica impozanta baroca sunt doar cateva exemple din numeroasele lucrari de arta uimitoare. De remarcat sunt si portul pitoresc, strada Carrera cu numeroasele sale magazine, galerii de arta si strada Grisia, care este aliniata cu artisti si vanzatori de suveniruri.

Split
Poreclit „Floarea Mediterana”, al doilea oras al Croatiei, Split, este situat pe o peninsula din largul Coastei Dalmatiei. Atractia principala a orasului este centru sau nucleul istoric de arhitectura gotica si renascentista frumoasa, din care Palatul Diocletianului este bijuteria orasului. Construit intre 298 si 305 d.Hr., acest palat complex al imparatului roman este ca un mic oras mic, cu labirint, decorat cu marmura si cladiri care contin magazine, cafenele si baruri. In afara centrului istoric, turistii vor gasi o multime de lucruri si de vizitat, inclusiv plimbarea pe faleza de pe litoral, cumparaturi la piata verde plina de viata si relaxarea pe plaja Bacvice.

Parcul National Plitvice

Una dintre cele mai frumoase minuni naturale din Croatia si din toata Europa, Parcul National Plitvice este format din mai multe lacuri uluitoare, cascade si bogate paduri. Cele mai notabile caracteristici ale parcului sunt cele 16 lacuri conectate care sunt impartite in grupuri superioare si inferioare. Formate de baraje naturale de travertin, lacurile variaza in culori distincte, de la turcoaz pana la albastru, verde si gri. Vizitatorii pot explora lacurile si locurile imprejurimi cu ajutorul unei barci.

Hvar
Unul dintre cele mai populare locuri de vizitat in Croatia si in Marea Adriatica, Hvar este o insula frumoasa croata in largul coastei Dalmatiei, favorizata pentru peisajele sale de plaje spectaculoase, campuri de lavanda si podgorii luxuriante. Orasul principal al orasului Hvar, orasul Hvar, este un oras atractiv, cu ziduri din secolul al XIII-lea, strazi cu piatra de marmura, palate gotice, biserici uimitoare si o fortareata impunatoare. Piata orasului este una dintre cea mai mare si mai frumoasa, inconjurata de multe cladiri istorice precum Arsenalul din secolul al XVII-lea si Catedrala Sfantul Stefan. Frumusetea naturala a orasului Hvar ofera o multime de oportunitati de recreere in aer liber, de la drumetii in stanci pana la inot in golfuri si plaje retrase.

Dubrovnik
Poreclit „Perla Adriaticii”, vechiul oras Dubrovnik este unul dintre locurile proeminente de vizitat in Mediterana. Situat in varful sudic al Croatiei in largul Marii Adriatice, Dubrovnik a fost infiintat in secolul al VII-lea pe comertul maritim. Casele cu acoperis portocaliu asezate in contrast cu cerul albastru, Dubrovnik prezinta multe comori turistice. Cartierul istoric, Orasul Vechi, este umplut cu multe caracteristici istorice, cum ar fi zidurile vechi, defensive, strazi pietruite, palate magnifice si biserici uimitoare. Chiar in afara Orasului Vechi, sunt plaje populare precum Banje si Lapad, in timp ce insula Lokrum din apropiere ofera si mai multe plaje.

Author

Write A Comment